Advertisements
Breaking Newz:

Οι φιλίες δεν πεθαίνουν γιατί δεν υπήρξαν ποτέ

Η άβολη αλήθεια της ημέρας

Έχετε προσέξει εκείνες τις φιλίες που ακμάζουν παράφορα όταν υπάρχει μπόλικος ελεύθερος χρόνος και ελάχιστα ενδιαφέροντα ή υποχρεώσεις, για να ξεφουσκώσουν απότομα όταν προκύπτει γκόμενος, καλή δουλειά ή προοπτική αυτών; Φυσικά και τις έχετε προσέξει γιατί έχετε πρωταγωνιστήσει σε αρκετές, είτε έχουν ρίξει αυλαία είτε όχι ακόμη. Και σε λίγες να ’χετε πρωταγωνιστήσει βέβαια, δεν έχει σημασία, γιατί όλων των ειδών οι φιλίες είναι ο ίδιος κοπανιστός αέρας.

Πιστεύω ότι είναι πολύ άδικο να καταλογίζουμε ευθύνες στον έναν ή στον άλλο όταν η ωμή πραγματικότητα καταρρίπτει τη μυθολογία της φιλίας, γιατί στην ουσία δεν φταίει κανείς που τείνουμε να αγκιστρωνόμαστε σε ένα νοητό πλάσμα ανθρώπινης σχέσης και να αξιώνουμε πράγματα από το κενό του. Ή μάλλον, για να το διατυπώσω πιο σωστά, ή θα δεχτούμε ότι δεν φταίει κανείς ή θα παραδεχτούμε ότι φταίμε όλοι. Όλοι όσοι ευαγγελίζονται το ιδανικό της φιλίας είναι συνένοχοι στο ψεύδος που αυτή γεννά, συντηρεί και μετά βιάζει για να γεννηθούν κι άλλα παρόμοια ψεύδη της ίδιας φιλοσοφίας.

Οι χρησιμοθηρικοί καφέδες, οι συμφεροντολογικές εξομολογήσεις, οι κάθε λογής συμφωνημένες έξοδοι δεν είναι τούβλα σε ένα κτίσμα κοινωνίας κι αμοιβαιότητας, ακόμα κι αν του προσθέτουν πτέρυγες για χρόνια. Σκότωμα χρόνου είναι, που, στην καλύτερη περίπτωση, μπορεί και να περικλείει μερικά πυροτεχνήματα γνήσιου αισθήματος, μέχρι ο χρόνος να γεμίσει με κάτι αληθινά ουσιώδες. Κι αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό και κατανοητό, γιατί η φιλία δεν συμπληρώνει κανένα αρχέγονο κενό – δεν είναι καν σημαντική. Είναι το περιοδικό που ξεφυλλίζεις κατά τη διαδρομή σου από τον έναν σταθμό στον άλλο. Είναι στάδιο του ταξιδιού, αλλά όχι ο λόγος που πλήρωσες το εισιτήριο.

Γελάω με τα άτομα που προσπαθούν με μελοδραματικά λογύδρια να με πείσουν για το πόσο ιερή είναι η φιλία, γιατί συνήθως αυτά είναι που έμπρακτα ακυρώνουν πρώτα απ’ όλους το σεπτό τους ιδεώδες. Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι ανήθικοι ή σατανικοί επειδή προδίδουν τα περισπούδαστα πιστεύω τους και ξεχνούν όσους οι ίδιοι βάφτισαν φίλους, όταν συνάψουν ερωτικούς δεσμούς ή βρουν σημαντική δουλειά. Είναι απλώς άνθρωποι, αστείοι μέσα στο σύννεφο της αφελούς τους άγνοιας. Και δεν τους κακίζω καθόλου. Γιατί οντολογικές προτεραιότητες του ανθρώπου δεν είναι οι φιλίες, δηλαδή οι άτυπες κοινωνικές συμβάσεις για την εξυπηρέτηση καθημερινών αναγκών, αλλά οι σχέσεις που προκαλούν βαθύτερες συγκινήσεις και ικανοποιούν τα ζωώδη του ένστικτα: Η οικογένεια, το σεξ, η κοινωνική επικράτηση και κυριαρχία. Γι’ αυτό και το μόνο που δονεί, κινητοποιεί ή αποκρυσταλλώνει την ανθρώπινη δραστηριότητα είναι οι συγγενικοί δεσμοί, οι ερωτικές σχέσεις και τα επαγγελματικά επιτεύγματα.

Πιστεύω ότι οι άνθρωποι χρειάζονται φίλους επειδή δεν μπορούν να αναλάβουν μόνοι τους ολόκληρο το φορτίο της επιβίωσής τους σε πρακτικό και ψυχολογικό επίπεδο, κι επειδή είναι πολύ αντιδημοφιλές και σχεδόν μεμπτό κοινωνικά να ενεργούν χωρίς entourage. Οι φιλοσοφικές προεκτάσεις που δίνουν στις φιλίες τους είναι απλώς προσπάθεια να μεταμφιέσουν μια ιδιοτελή συναλλαγή σε κάτι ευγενές, για να μην αισθάνονται οι ίδιοι υστερόβουλα κτήνη. Κατά τ’ άλλα, όταν οι συνθήκες παύουν να γεννούν την ανάγκη για συγκολλητικές ουσίες επιφανειακής αγάπης, εκτίμησης και εμπιστοσύνης, ο καθένας παίρνει τον δρόμο του, ψάχνει νέους συμμάχους (γιατί περί αυτών πρόκειται), και αποδίδει το προαναγγελθέν τέλος σε “κύκλους που έκλεισαν” και σε άλλες χαζές αιτίες αντίστοιχης υποκριτικής υφής.

Advertisements

5 Comments on Οι φιλίες δεν πεθαίνουν γιατί δεν υπήρξαν ποτέ

 1. Το να μοιράζεσαι εμπειρίες, και γενικότερα να περνάς καλά με άλλους ανθρώπους χωρίς να θες να τους πηδήξεις ή να τους επιβληθείς δε παιζει ε;

  Liked by 1 person

 2. Turbonegro // 07/01/2015 at 1:55 am // Reply

  Αφιερωμένο γιατί είσαι και πολύ edgy

  Like

 3. Authanasios // 07/01/2015 at 12:41 am // Reply

  Το να ζεις χωρις φιλικες σχεσεις (που με βρισκεις συμφωνο στην επιφανειακοτητα τους)ειναι μια σκληρη εμπειρια.Δεν μπορω να καταλαβω αν ακυρωνεις την αναγκη για επικοινωνια η την θεοποιηση της φιλιας.

  Like

 4. Θα περιμέναμε να αντικρούσεις και λίγο Αριστοτέλη, που έχει τα ισχυρότερα επιχειρήματα περί φιλίας που απορρίπτεις!

  Like

 5. yourmama // 06/01/2015 at 3:11 pm // Reply

  no

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: