Advertisements
Breaking Newz:

Awkward facebook friends #2

Ο τεχνολογικά αναλφάβητος

Είναι κάπως χαριτωμένος αρχικά, αλλά στην πορεία αποδεικνύεται τόσο ανήμπορος να αφομοιώσει βασικές λειτουργίες του facebook, που θέλεις να του βγάλεις τα μάτια με ανοιχτήρι μπύρας. Επιθυμεί να απευθυνθεί σε κάποιον προσωπικά, αλλά αγνοεί την πρακτική διαφορά του inbox από το timeline με αποτέλεσμα να ανανεώνει το status του κάπως έτσι: “ΝΑΙ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΟΥ, ΕΦΤΑΣΑΝ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΑ”, “ΤΟ ΕΙΠΑ ΣΤΟΝ ΣΠΥΡΟ ΑΛΛΑ ΛΕΕΙ ΘΑ ΣΕ ΠΑΡΕΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ”, “ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΔΕΡΦΗ ΤΟΥ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ, ΕΧΕΙ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΣΗΜΕΡΑ”. Θέλει να ανεβάσει καινούργια φωτογραφία, αλλά κατά λάθος θα ανεβάσει μια που έχει ανεβάσει ήδη, ταγκάροντας φυσικά τα λάθος άτομα. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας όμως, θα διορθώσει το λάθος του σβήνοντας όλο το άλμπουμ. Σημειωτέον, είναι το ίδιο άτομο που όταν τα κινητά τηλέφωνα έγιναν της μόδας, έλεγε “ΘΑ ΣΟΥ ΣΤΕΙΛΩ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΗ”. Παρότι χαρακτηρίζεται απ’ όλους ως ανεπίδεκτος μαθήσεως, ενθουσιάζεται με κάθε νέο πράγμα που συναντάει, με αποτέλεσμα να το χρησιμοποιεί καταχρηστικά μέχρι να χάσει την αξία του (βλ. φατσούλες τύπου 😛 :* 🙂 ) Ανίατες περιπτώσεις- συνήθως είναι γονείς, θείοι, μεγάλα αδέρφια.

 Ο καθαρός τοίχος

Είναι ο προβληματικός φίλος μας, που έχει ψύχωση με την εικόνα του και αφιερώνει όλη του την ενέργεια στο να την κατασκευάσει και να την επεξεργαστεί με πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Τίποτα δεν βγαίνει από το στόμα του, τίποτα δεν προστίθεται στην εμφάνισή του, τίποτα δεν αλλάζει στην αύρα του, αν δεν είναι απολύτως εναρμονισμένο με το πολυμήχανο σχέδιο που έχει καταστρώσει για να προμοτάρει το μεγαλύτερό του δημιούργημα, τον εαυτό του. Μην επιχειρήσετε να αναρτήσετε κάτι χιουμοριστικό στο timeline του, θα το σβήσει αμέσως γιατί θα θεωρήσει ότι τον εκθέτει/ προσβάλλει κατά έναν παρανοϊκό τρόπο, που ποτέ δεν θα καταλάβετε. Δεν είναι όμως το χιούμορ το μόνο του πρόβλημα- ουσιαστικά αυτό που τον ενοχλεί είναι η πρωτοβουλία των άλλων να συμμετάσχουν έστω και ελάχιστα στη διαμόρφωση του ατόμου του. Εννοείται πως είναι ο πρώτος που θα αναιρέσει κάθε επισήμανση που του έχει γίνει σε φωτογραφία χωρίς προηγούμενη άδεια -βιαστικά μάλιστα- για να μην προλάβει κάποιος να τον συσχετίσει με μια παρέα/κατάσταση/στιγμή που δεν ενέκρινε. Πολλές φορές, η παράνοιά του τον οδηγεί στο σημείο να σβήνει και τις δικές του δημοσιεύσεις (προφανώς νομίζει πως έτσι γυρίζει το χρόνο πίσω και διορθώνει κάποιο λάθος).

 Ο συνωμοσιολόγος

Είναι κατά κανόνα απαίδευτος και μεγαλωμένος σε δεξιόστροφη, συντηρητική οικογένεια, που έχει μετατρέψει τον παραλογισμό και την αναχρονιστική οπτική σε ύστατο φάρμακο κατά των σύγχρονων κοινωνικοπολιτικών δεινών. Ηδονίζεται στη θέα των πιο φρικτών και απίθανων σεναρίων και κυρίως εκείνων που περιγράφουν τον ίδιο ως χαρισματικό και αθώο πλάσμα και τη ζωή του ως ατέρμονη μάχη εναντίον ενός διαρκώς μεταβαλλόμενου εχθρού. Ανάλογα με τη συγκυρία, ο εχθρός αλλάζει πρόσωπο, πότε είναι τα δυτικά έθνη που υπονομεύουν τον Ελληνισμό, πότε είναι εξωγήινοι πολιτισμοί, πότε είναι ντόπιοι προδότες σε θέσεις εξουσίας. Άπειρες οι κοινοποιήσεις εσχατολογικών σελίδων με σουρεαλιστικά άτεχνο artwork, άπειρα τα υστερικά status “ΧΜ ΠΡΟΤΑ ΜΑΣ ΙΠΑΝ ΛΕΥΤΑ ΙΠΑΡΧΟΥΝ, ΜΕΤΑ ΜΑΣ ΠΤΟΧΕΦΣΑΝ, ΜΕΤΑ ΟΣΔΓΙΑΜΑΓΙΑΣ ΤΑ ΔΟΣΑΝΕ ΣΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΙ ΣΗΜΒΕΝΕΙ ΣΙΝΕΛΙΝΕΣ ΜΑΣ ΚΟΡΟΙΔΕΒΟΥΝΕ ΡΕ”. Είτε ξέρει να μιλάει, πάντως, είτε όχι, βλέπει την Ακρόπολη ως άλλοθι της δικής του απραξίας και ως κίνητρο των ατελείωτων συνωμοσιών που εξυφαίνονται σε βάρος της Ελλάδας. Θα ηρεμήσει μόνο αν πάρουμε την Κωνσταντινούπολη, τη Eurovision και το Mundial την ίδια μέρα.

 Ο αυτάρεσκος

Δε νομίζω πως έχω αποκωδικοποιήσει εντελώς την ψυχολογία των ατόμων που κάνουν like στις δικές τους αναρτήσεις. Το γεγονός πως η ανάρτηση από μόνη της είναι ένα τεκμήριο αρέσκειας δε φαίνεται να τους συγκινεί, επομένως φαντάζομαι ότι ο πλεονασμός και η γελοιότητα της επικύρωσής τους περνούν απαρατήρητα. Πρόκειται για τους χρήστες του facebook που ρυθμίζουν την κοινωνική τους ζωή ανάλογα με την όρεξή τους για διαδικτυακή έκθεση. Θα βγουν από το σπίτι για να τραβήξουν φωτογραφίες που θα ανεβάσουν κατευθείαν, δίνοντας φυσικά το πρώτο like στον εαυτό τους για να μην δημιουργηθεί σε κανέναν η εντύπωση ότι τίθεται θέμα εσωτερικού διχασμού. Ό, τι λένε το εννοούν και θα σταθούν στο πλάι του εαυτού τους μέχρι τέλους, OK? Ίσως, πάλι, αισθάνονται ότι έτσι μας δίνουν το έναυσμα να τους αποθεώσουμε με τη σειρά μας. Το ίδιο συμβαίνει και με τις αναρτήσεις βίντεο ή τραγουδιών, πάντως, όπου για μια ακόμη φορά, η τακτική ΟΚ ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ αποβλέπει στο να μας πείσει να εκφράσουμε την αμέριστη στήριξή μας στο περιεχόμενο του post. Το mediaκο equivalent της Αρχής της Δεδηλωμένης περίπου. Όπως και να ‘χει, ανεβάζουν πάντα βλακείες.

 Ο φιλάλληλος

Αγαπάει τους πάντες. Τον θυρωρό. Τον κηπουρό. Τον ταχυδρόμο. Τον ιδιωτικό υπάλληλο. Τον ελεύθερο επαγγελματία. Το μελισσοκόμο. Τη μέλισσα. Το κεντρί. Και φυσικά την παρέα του, την οποία δεν θα άφηνε ποτέ, ακόμη κι αν ξέρει ότι όλοι έχουν πάει με όλους, ο ένας θάβει τον άλλον και στην πραγματικότητα ο καθένας ξεχωριστά περνάει καλύτερα μόνος του. Η φωτογραφία προφίλ απεικονίζει κουνημένα και ακαθόριστα σχήματα γιατί όταν πέντε άτομα αγκαλιάζονται παθιασμένα, είναι δύσκολο να τα απαθανατίσεις σταθερά. Το ζητούμενο άλλωστε, είναι ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΝΑ ΔΕΙ ΠΟΣΟ ΚΑΛΑ ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΥΤΗ Η ΠΑΡΕΑ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΟΝΕΙΡΕΜΕΝΑ ΞΕΦΡΕΝΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΘΕ ΤΗΣ ΕΞΟΔΟΣ. Δεκάδες είναι τα άλμπουμ του στυλ ΠΑΡΟΣ 2010, ΣΚΙΑΘΟΣ 2011, ΠΑΣΧΑ ΣΤΟ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ, ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ WE LOVE YOU, ΕΓΧΕΙΡΙΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ και φυσικά άπειρες οι γλυκές του αναρτήσεις σε timeline μελών της παρέας του: “Μικρή μου, άκουσα αυτό και σε σκέφτηκα”, “Φίλη μου, είδα αυτό και θυμήθηκα πόσο δύσκολα περάσαμε εκείνο το Αυγουστιάτικο δειλινό”, ”Γλυκούλι μου, πάρε με τηλεφωνάκι μόλις δεις το μηνυματάκι που σου άφησα στο inboxάκι σου. Το σκατούλι σου.”

 Η ανοιγοκλειόμενη σχιζοφρενής

Είναι πάρα πολύ ευαίσθητη και μπορεί να συγκινηθεί διαβάζοντας την sportday ή τρώγοντας ένα muffin. Οι συναισθηματικές της μεταπτώσεις είναι πολλές και άτακτες, γεγονός που σημαίνει ότι θα δηλώσει ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ, ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΙΩΘΩ ΝΑ ΤΑ ΞΑΝΑΒΡΙΣΚΩ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ με την ίδια ευκολία που θα δηλώσει ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΗ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΙΚΡΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ ΜΕΡΙΚΟΙ, λίγα λεπτά αργότερα. Το πιο ωραίο, όμως, χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς της είναι ο ρυθμός με τον οποίο ανοιγοκλείνει το facebook και συγκεκριμένα ο επικός χαρακτήρας κάθε εξόδου/ επανόδου της. Λίγο πριν κλείσει το facebook για εκατοστή φορά, φροντίζει να μας προϊδεάσει με σχετικές αναρτήσεις, μουσικού ή άλλου περιεχομένου, του στυλ “ΦΕΥΓΩ ΓΙΑ ΜΕΝΑ, ΝΑ ΝΙΩΣΩ ΚΑΛΑ” ή “ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΚΤΙΜΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΟΥ, ΚΑΝΤΟΥΣ ΝΑ ΕΚΤΙΜΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑ ΣΟΥ”. Ανάλογα με τα like που εισπράττει, παρατείνει ή επισπεύδει τη διαδικασία αναχώρησης, κλείνοντας όμως πάντα με κάποιο δακρύβρεχτο ρητό. Φυσικά, επειδή ξέρει ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε για πολύ μακριά της (και όχι π.χ επειδή είναι μια εθισμένη, attention seeking psycho), επανέρχεται μια μέρα αργότερα θριαμβευτικά κάπως έτσι: “ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΑΡΧΗ ΜΕ ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΚΑΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ” ή “ΕΠΕΙΔΗ ΠΟΛΥ ΧΑΡΗΚΑΝ ΜΕΡΙΚΟΙ, ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΚΑΝΩ ΤΗ ΧΑΡΗ. ΚΑΙ Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΩ”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: